Kanapki oddziału przedszkolnego
15 kwietnia w ramach realizowanego w oddziale przedszkolnym programu edukacji zdrowotnej, dzieci wykonały zdrowe, zielone wiosenne kanapki. Wcześniej na zajęciach dzieci dowiedziały się jak należy zdrowo odżywiać się, jak przygotowywać zdrowe posiłki, urządziły też zieloną hodowlę w „kąciku przyrody”.
Na podsumowanie zajęć przedszkolaki podjęły wielkie wyzwanie – same miały przygotować dla siebie drugie śniadanie. Na początku przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rączek, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy, wszyscy zabrali się do pracy. Podczas robienia kanapek, dzieci kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę spożywania posiłków. Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie. Kanapki wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.
Były to wspaniałe zajęcia, uczące samodzielności, właściwego zachowania się przy stole i zdrowego odżywiania.